قلب انسان مهمترین و حیاتیترین عضو بدن است که خون را به تمامی اندامها و بافتهای بدن ارسال میکند. شاید برایتان جالب باشد که بدانی قلب انسان چهار هفته پس از لقاح تشکیل شده و تپیدن را آغاز میکند و تا پایان عمر نیز هیچ وقت استراحت نمیکند. قالب انسان عضوی بزرگ و بسیار شگفتانگیز از بدن با ساختاری ماهیچهای است که در مرکز دستگاه سیستم گردش خون قرار دارد و در آنجا فعالیت میکند. قلب ما حاوی تعداد زیادی سلول ضربان ساز است که تکانههای عصبی را در فاصلههای زمانی منظم شلیک کرده میتواند عضله قلب را وادار به انقباض کند. به وجود آمدن هرگونه مشکلی در قلب یا رگها و مویرگهای موجود در قلب میتواند به سلامتی و زندگی انسان صدمه وارد کند و بسیار خطرناک باشد؛ بنابراین محافظت از این عضو بسیار حساس و مهم باید جز اولویتهای هر فردی باشد.
افراد در طول زندگی خود با انواع و اقسام بیماریهای مختلف مواجه میشوند که بیماری های قلبی نیز یکی از انواع همین بیماری است که به دلایل مختلف به وجود میآید. بیماری های قلبی یکی از شایعترین بیماریهایی هستند که افراد در طول زندگی خود به آن دچار میشوند و تشخیص و درمان این بیماریها نیز اهمیت زیادی دارد و آزمایشها و تصویربرداریها هم به تشخیص درست و به موقع بیماری قلبی کمک میکنند. بیماری های قلبی شامل بیماریهایی مانند حمله قلبی (سکته قلبی)، بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، آریتمی قلبی، کاردیومیوپاتی، نواقص مادرزادی و عفونتهای قلبی میشود. در ادامه این مقاله از سری مقالات دکتر غلامحسین فاتحی، شما را با انواع این بیماری های قلبی، علت بروز آنها و راههای پیشگیری از آنها آشنا میکنیم.
حمله قلبی یا همان سکته قلبی زمانی اتفاق میافتد که یکی از عروق کرونر قلب بسته میشود. این انسداد رگ قلب معمولاً به دلیل لخته شدن خون رخ میدهد و باعث کمبود و یا فقدان خون در بخشی از قلب میشود. در نتیجه، این کمبود یا فقدان خون، میتواند سبب مرگ آن بخش از قلب شود و حمله قلبی برای فرد اتفاق میافتد. علائم هشدار دهنده خطر حمله قلبی شامل مواردی مانند درد قفسه سینه، درد در پشت سر، احساس در دستها، گردن یا فک، تنگی نفس، حالت تهوع یا استفراغ، تپش قلب بسیار سریع و نامنظم، خستگی، اضطراب، سوء هاضمه و یا سوزش معده است. نشانههای حمله قلبی در برخی از بانوان ممکن است متفاوت با آقایان باشد، این نشانهها ممکن است شامل سوزش معده، تپش قلب نامنظم، سرفه و از دست دادن اشتها باشد. در صورت نادیده گرفتن نشانههای بیماری های قلبی ممکن است صدمات جبران ناپذیری برای شما به وجود بیاید و یا زندگی شما به خطر بیفتد همچنین به تأخیر افتادن درمان میتواند صدمات بیشتری به بافت قلب شما وارد کند. حتی اگر دچار حمله قلبی نیز شدید باید سریعاً با اورژانس تماس گرفته شده و به بیمارستان منتقل شوید. سعی کنید هرگز در این امر وقفه ایجاد نکنید تا خطری متوجه زندگی شما نشود و پرسنل اورژانس و متخصص قلب بتوانند به سرعت درمانهای اولیه را بر روی شما انجام دهند. افرادی که دارای فشار خون بالا هستند خطر حمله قلبی بیشتری دارند به همین علت ضروری است که حتما به درمان فشار خون خود توجه کنند. استنت قلب یکی از راه های درمان رایج برای باز کردن عروق قلب است.
عروق کرونر قلب، عروقی هستند که مواد غذایی، اکسیژن و خون را به ماهیچههای قلب میرسانند. حال در صورتی که این عروق به دلیل جمع شدن کلسترول در آنها مسدود شوند، فرد دچار بیماری قلبی عروق کرونر میشود. این لایههای کلسترولی سبب نازک شدن رگها و در نتیجه نرسیدن خون و اکسیژن کافی به قلب میشود. لازم به ذکر است که بیماری عروق کرونر در صورتی که به موقع تشخیص داده نشده و درمان نشود میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد. از جمله علائمی که ممکن است افراد در این بیماری با آن مواجه شوند مواردی همچون درد قفسه سینه، فشار و گرفتگی در قفسه سینه، تنگی نفس، درد و بیحسی و ضعف دستها و پاها یا درد گردن، فک، گلو یا درد در قسمتهای فوقانی شکم و پشت هستند. این علائم نیز ممکن است در زنان و مردان متفاوت باشد. مثلاً درد قفسه سینه بیشتر در مردان بروز میکند؛ اما در زنان علائم و نشانههای دیگری مانند تنگی نفس، حالت تهوع و خستگی مفرط بیشتر دیده میشود. یکی از راه های بازکردن عروق قلبی آنژیوگرافی قلب است.
آرتیمی به معنای تپش نامنظم قلب است و این یعنی اینکه مشکلی در ریتم تپش قلب ما وجود دارد. این بیمار زمانی اتفاق میافتد که بخشهایی که ضربان قلب ما را تنظیم میکنند، بهم ریخته و درست عمل نکنند. همه ما ممکن است در طول زندگی خود تپش نامنظم قلب را تجربه کرده باشیم که این یک پدیده طبیعی و معمول است اما چه زمانی این تپش قلب مشکل ساز و خطرناک است؟! اگر این تپش بسیار متفاوت با تپشهای همیشگی قلب باشد و به طور مداوم رخ دهد یا به دلیل آسیب دیدگی و یا ضعف قلب رخ دهد، باید حتما جدی گرفته شود. تپش نامنظم قلب میتواند حتی برای ما مرگبار نیز باشد. بنابراین زمانیکه این تپش نامنظم قلب طولانی و مداوم شده باشد یا باعث درد در قفسه سینه شود، باید سریعا به بیمارستان یا پزشک مراجعه کنید و تحت آزمایشات و درمان قرار بگیرید. از جمله علائم این بیماری میتوانیم به مواردی همچون احساس درد در قفسه سینه، ضربان قلب بسیار سریع، ضربان قلب بسیار آهسته، احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه و غش و ضعف اشاره کرد.
بیماری کاردیومیوپاتی یکی از بیماری های قلبی است که سبب ایجاد تغییراتی در ماهیچه قلب شده و این تغییرات توانایی قلب در پمپاژ خون را کاهش میدهند. بیماریها از جمله فشار خون بالا و یا بیماری دریچه قلب ممکن است همراه با بیماری کاردیومیوپاتی رخ دهند. در حین این بیماری در اکثر مواقع عضله قلب ضعیف شده و قادر نیست خون را به میزان کافی به تمامی قسمتها بدن برساند. انواع مختلفی از بیماری کاردیومیوپاتی (عضله قلبی) وجود دارد که توسط عوامل مختلفی از جمله بیماری عروق کرونر قلب یا استفاده از داروهای خاص به وجود میآید. از جمله برخی از علائمی که ممکن است در حین مواجه شدن با این بیماری داشته باشید شامل مواردی همچون تنگی نفس، خستگی، تورم در مچ پا، شکم و رگها کردن، سرگیجه، غش کردن، ضربان قلب، درد در قفسه سینه و یا شنیده شدن صداهای غیرمعمول از قلب.
بیماری کاردیومیوپاتی انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:
نارسایی قلبی زمانی رخ میدهد که قلب نتواند به طور مؤثر و درست خون را در بدن پمپاژ کند و در واقع قلب قدرت کافی برای پمپاژ خون و خونرسانی به بدن را ندارد، در این بیماری سمت چپ یا راست و یا هر دو طرف بدن تحت تأثیر قرار میگیرند. فشارخون بالا و یا بیماری عروق کرونر میتواند سبب ابتلا شدن افراد به بیماری نارسایی قلبی شود. افرادی که دچار بیماری نارسایی قلبی شدهاند در صورتی که دستورات پزشکان را کاملاً رعایت کنند و داورها و رژیم غذایی مناسبی توسط پزشک ارائه شده است را نیز به خوبی و کامل استفاده کنند میتوانند به افزایش طول عمر خود کمک کنند؛ اما کوچکترین کوتاهی در این زمینه میتواند زندگی آنان را کاملاً به خطر بیندازد. افرادی که دچار نارسایی قلبی هستند اغلب با علائمی مانند احساس ضعف و خستگی شدید، افزایش ناگهانی وزن، تنگی نفس، افزایش شدید و نامنظم ضربان قلب، کاهش توانایی انجام فعالیتهای سنگین و ورزشی، متورم شدن شکم، کاهش سطح هوشیاری، اختلال در تمرکز، متورم شدن مچ پا، خارج شدن مخاط خونی از گلو، سرفه مداوم، حالت تهوع، کاهش اشتها و احساس درد در قفسه سینه روبهرو شوند.
نقص مادرزادی قلب نوعی از بیماری قلبی است که بر عملکرد قلب تأثیر بسیار زیاد میگذارد و کودکانی که دارای این بیماری هستند از بدو تولد با این بیماری به دنیا میآیند و در جهان از هر هزار نوزاد معمولاً یک نوزاد به چنین بیماری دچار میشود. علائمی که در کودکان و نوزادان نشان دهنده داشتن مشکل بیماری قلبی مادرزادی است شامل مواردی مانند تغییر رنگ پوست و ناخن به آبی کم رنگ، تورم پاها، تورم در شکم یا اطراف چشم و یا تنگی نفس در زمان تغذیه نوزاد است. گاهی اوقات نیز نواقص مادرزادی قلبی که وخامت کمتری دارند، ممکن است در خردسالی تشخیص داد نشود و تا بزرگسالی و حتی گاهی تا پایان سن به حالت مخفی باقی بمانند. البته برخی از علائم در این گونه از افراد ممکن است مشخص باشد که این علائم شامل تنگی نفس در هنگام ورزش یا فعالیتهای سنگین، خستگی سریع و تورم در دستها و پاها باشد.
انواع بیماری نقص مادرزادی قلب شامل:
طبق گفته پزشکان، مردان بیشتر از زنان به بیماری های قلبی دچار میشوند؛ اما با این حال این بیماری هم برای آقایان و هم برای بانوان ممکن است یک بیماری به شدت خطرناک و کشنده باشد پس هم زنان و هم مردان باید دقت و مراقب زیادی داشته باشند تا از خطر ابتلا به این بیماری در امان بمانند. افرادی که در خانوادههای سیگاری و چاق به دنیا میآیند یا در خانوادههایی به دنیا میآیند که سابقه بیماریهای ارثی قلبی را دارند، در خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند. از دیگر عواملی که ممکن است سبب بروز بیماری قلبی در افراد شود میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
لازم است بر این نکته تاکید بسیار زیادی داشته باشیم که سیگار کشیدن یکی از دلایل اصلی بروز بیماری قلبی است و خطر ابتلا به این بیماریها را 2 تا 4 برابر افزایش میدهد. حتی افرادی که سیگار نمیکشند؛ اما در عرض دود سیگار قرار دارند نیز در معرض ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند و این احتمال در این دست از افراد حتی بیشتر نیز هست.
با داشتن یک سبک زندگی سالم، شما میتوانید خطر بروز بیماری قلبی در خود و خانوادهتان را کاهش دهید و از مبتلا شدن به آن جلوگیری کنید. کارهایی که برای این پیشگیری میتوانید انجام دهید شامل موارد زیر هستند:
معمولاً افرادی که دارای انواع بیماریهای قلبی هستند با علائمی همچون احساس درد و فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، احساس در پشت، تعریق زیاد، احساس ضعف، سوزش معده، ورم پاها و مواردی مانند این نشانهها مواجه شدند، باید به داشتن یک بیماری قلبی در خود شک کنند و به منظور اطمینان خاطر حتماً به یک پزشک متخصص قلب مراجعه نمایند.
خیر، این درد ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد؛ اما در صورتی که درد قفسه سینه همراه با علائمی مانند تعریق سرد، تهوع و استفراغ باشد و یا بیشتر از 30 دقیقه طول بکشد در اکثر مواقع نشان دهنده بیماری قلبی است و فرد باید سریعاً به اورژانس مراجعه کند.
انواع بیماری قلبی شامل حمله قلبی (سکته قلبی)، بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، آریتمی قلبی، کاردیومیوپاتی، نواقص مادرزادی و عفونتهای قلبی است که این موارد از جمله اصلیترین و مهمترین انواع بیماریهایی است که در افراد مختلف رخ میدهد.
سکته قلبی زمانی رخ میدهد که یکی از عروق کرونر قلب بسته شده باشد. این انسداد رگ قلب اغلب به دلیل لخته شدن خون اتفاق میافتد و سبب کمبود یا فقدان خون در بخشی از قلب میشود. در نتیجه، این کمبود یا فقدان خون، میتواند سبب مرگ آن بخش از قلب شود و حمله قلبی برای فرد اتفاق میافتد.
{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”چطور متوجه شویم دچار بیماری قلبی هستیم؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”معمولاً افرادی که دارای انواع بیماریهای قلبی هستند با علائمی همچون احساس درد و فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، احساس در پشت، تعریق زیاد، احساس ضعف، سوزش معده، ورم پاها و مواردی مانند این نشانهها مواجه شدند، باید به داشتن یک بیماری قلبی در خود شک کنند و به منظور اطمینان خاطر حتماً به یک پزشک متخصص قلب مراجعه نمایند.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”آیا درد قفسه سینه همیشه نشاندهنده بیماری قلبی است؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”خیر، این درد ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد؛ اما در صورتی که درد قفسه سینه همراه با علائمی مانند تعریق سرد، تهوع و استفراغ باشد و یا بیشتر از 30 دقیقه طول بکشد در اکثر مواقع نشان دهنده بیماری قلبی است و فرد باید سریعاً به اورژانس مراجعه کند.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”انواع بیماریهای قبلی شامل چه هستند؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”انواع بیماری قلبی شامل حمله قلبی (سکته قلبی)، بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، آریتمی قلبی، کاردیومیوپاتی، نواقص مادرزادی و عفونتهای قلبی است که این موارد از جمله اصلیترین و مهمترین انواع بیماریهایی است که در افراد مختلف رخ میدهد.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”سکته قلبی چگونه رخ میدهد؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”سکته قلبی زمانی رخ میدهد که یکی از عروق کرونر قلب بسته شده باشد. این انسداد رگ قلب اغلب به دلیل لخته شدن خون اتفاق میافتد و سبب کمبود یا فقدان خون در بخشی از قلب میشود. در نتیجه، این کمبود یا فقدان خون، میتواند سبب مرگ آن بخش از قلب شود و حمله قلبی برای فرد اتفاق میافتد.”}}]}