قدردانی یا شکرگزاری می تواند با ایجاد تغییراتی در مغز سلامت قلب را حفظ کند

قدردانی یا شکرگزاری می تواند با ایجاد تغییراتی در مغز سلامت قلب را حفظ کند

قدردانی یا شکرگزاری می تواند با ایجاد تغییراتی در مغز سلامت قلب را حفظ کند

یافته پژوهش های جدید نشان می دهد که شکرگزاری و قدردانی می تواند تغییراتی در مغز ایجاد کرده و سلامت قلب را ارتقاء بخشد. اگر زندگی بر وفق مرادتان پیش می رود ، حتما به خاطر خوش شانس بودن خود شکرگزار بوده اید. و منطقی است اگر فرض کنید که  زندگی آرامتر ، شادتر و شاید سالم تری نسبت به افراد کم شانس دارید.

اما اگر داستان زندگیتان خوب پیش نرود چه خواهد شد؟ آیا می توانید چیزی در زندگی خود پیدا کنید که به خاطرش شکرگزار باشید تا کیفیت زندگی خود را ارتقاء دهید ، مانند سلامتی روانی و جسمی ؟  معلوم است که پاسختان مثبت است. این پاسخ مبتنی بر افکار بلند پروازانه و باورهای خیالی نیست. یافته پژوهش های بسیاری نشان داده است که قدرشناسی و شکرگزاری می تواند سلامت جسمی و روانی را بهبود بخشد.

در مجله سلامت روان بریتانیا نوشته شده است  که قدرشناسی و شکرگزاری بیش از یک مفهوم مذهبی ارزشمند است. البته لازمست که مطالعات بیشتری انجام گیرد تا نشان دهد چگونه قدرشناسی می تواند بر سلامت جسم و روان اثر بگذارد. احتمالا هم ابعاد بیولوژیکی و هم تاثیرات اجتماعی مداخله دارند. به طور مثال ، شناختن چیزهای خاصی که در زندگیتان وجود دارد و شما به خاطر داشتن آن ها شکرگزاری می کنید ، سبب می شود که پاسخ های بدن به استرس کاهش یابد و به طور غیر مستقیم از بالا رفتن مقدار فشار خون ، سردرد و سایر مشکلات جسمی که به خاطر استرس بروز کرده یا تشدید می شوند جلوگیری می کند.

به گفته انجمن روانشناسی آمریکا ، شکرگزاری از ابعاد مثبت زندگی سبب تقویت همکاری و روابط سودمند شده و به بهبود سلامت روان کمک می کند .

مغز به شکرگزاری واکنش نشان می دهد

مدارک معتبری در دست است که نشان می دهد شکرگزاری سلامت روان را تقویت می کند. پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا درباره آن چه واقعا در هنگام شکرگزاری در مغز اتفاق می افتد تحقیق کردند. آن ها رویداد مربوط به پناهندگان را مورد مطالعه قرار دادند…

از ۲۳ نفر داوطلب در گروه سنی ۲۰ سال که هیچ ارتباطی با پناهندگان نداشتند درخواست کردند که مدارک خلاصه شده ای درباره پناهندگان ببینند و فیلم نجات یافتگان را تماشا کنند. بسیاری از نجات یافتگان تجارب خود درباره چگونگی نجات پیدا کردن ، پناه دادن مردم دیگر به آن ها و اهدای غذا و لباس از طرف آن ها را بیان کردند و احساس قدردانی زیادی نسبت به عملکرد آن ها داشتند.

از آن ها درخواست شد که ناراحتی ها و زجر هایی که کشیده شده است را احساس کنند و احساس کمک شدن و پناه داده شدن از سوی دیگران را در ذهن خود مجسم کنند. با انجام اسکن MRI نقشه فعالیت مغز آن ها تهیه شد. بررسی این نقشه ها نشان داد که حس قدرشناسی نواحی ای در مغز ( واقع در قسمت های پیشانی کورتکس و کورتکس قدامی ) را فعال می کند که مسئول بروز احساسات پاداش دادن ، شناخت معنوی و انصاف هستند. این یافته ها نشان می دهند که چرا احساس قدردانی می تواند خلق وخوی مثبت تر و شادتری را برای فرد به ارمغان بیاورد.

سلامتی قلب با  قدرشناسی ارتباط دارد

در اواخر دهه ۱۹۵۰ میلادی پژوهش های قلب نشان داد افرادی که از نظر رفتاری در گروه تایپ A هستند دوبرابر سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند. همچنین ، وجود خصوصیات استرس زا از جمله خصومت و رقابت شدید و احساس فوریت زمانی ( یکی از خصوصیات رفتاری تایپ A است که باید هر چیزی در ساعت و با سرعت هر چه بیشتر انجام شود ) ، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بیشتر کرده و احتمال مرگ ناشی از بیماری های قلبی را هم زیاد می کند.

دکتر میلز ، پزشک خانواده و بهداشت عمومی دانشگاه کالیفرنیا مطالعاتی درباره تاثیر مثبت شکرگزاری و قدرشناسی بر سلامت قلب و عروق انجام داده است . نتایج مطالعات وی توسط انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شد ، وی دریافت که شناخت و ابراز ابعاد مثبت زندگی می تواند سلامت قلبی و روانی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی را بهبود بخشد.

دکتر میلز و همکارانش ۱۸۶ مرد و زن مبتلا به نارسایی قلبی را به مدت حداقل سه ماه مورد آزمایش قرار دادند. همه داوطلبان در مرحله B نارسایی قلبی قرار داشتند ، یعنی مبتلا به بیماری ساختاری قلبی پیشرفته بودند، برخی از آن ها حمله قلبی داشتند و هنوز از نشانه های ناشی از آن از جمله کوتاه شدن تنفس و ازحال رفتن خلاص نشده بودند. البته بیماران مرحله B در معرض خطر پیشرفت و ورود به مرحله بعدی نارسایی قلبی قرار دارند که در آن احتمال مرگ ۵ برابر بیشتر است.

آن ها تست های روانشناسی استاندارد انجام دادند و نتایج حاصل با نمراتشان در مورد کیفیت خواب ، سطح افسردگی ، ازحال رفتن و شاخص های التهابی مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها نشان داد افرادی که قدرشناس و شکرگزارترند افسردگی کمتر و خواب بهتری دارند. دکتر میلز می گوید:” ما به بهبود و سلامت معنوی و روحی حاصل از خلق وخوی بهتر و خواب خوب  پی بردیم اما عامل اصلی مرتبط با این تاثیرات ، بُعد شکرگزاری روحی بود نه فقط حالت روحانی فرد….”

به علاوه ، نتایج آزمایش های خون نشان داد که التهاب کمتری دارند ، این مورد بسیار اهمیت دارد زیرا التهاب می تواند نارسایی قلبی را بدتر کند. التهاب مزمن با سایر شکل های بیماری قلبی و بیماری های دیگر از جمله سرطان مرتبط است .

آیا نوشتن موارد شکرگزاری می تواند راهکاری برای سلامت قلب باشد ؟

دکتر میلز و گروه تحقیقاتی اش مشاهده نمودند که حتی شکرگزاری از طریق نوشتن چیزهایی که  از داشتنشان سپاسگزاریم می تواند برای سلامتی بدن مفید باشد. به مدت ۸ هفته ، یک گروه مبتلا به نارسایی قلبی سه چیز که در زنگیشان برای داشتنش شکرگزار بودند را در یک دفتر یادداشت ثبت کردند. گروه دیگر این کار را انجام ندادند.

همه مبتلایان به نارسایی قلبی در این مدت درمان دارویی خود را دریافت کردند. البته ، فقط افرادی که یادداشت های شکرگزاری داشتند ، وضعیت سلامت قلبشان بهتر بود. نتایج آزمایشات نشان داد مقادیر شاخص های التهابی مهم در جریان خون افرادی که موارد شکرگزاری را در دفتر خود یادداشت کرده بودند کاهش یافته بود. همچنین ، وضعیت سلامت قلب در فواصل بین ضربان ها هم بهبود یافته بود. درنتیجه احتمال بروز مشکلات و خطرات مربوط به قلب کمتر می شود.

بیان نکات شکرگزاری خود برای دیگران می تواند سلامتی آن ها را هم حفظ کند

اگر از فردی که به شما کمک کرده یا همکاری که کارخوبی برایتان انجام داده است تشکر کنید ، قدرشناسی شما بیش از آن چه فکر می کنید تاثیر گذار خواهد بود. می تواند سلامت جسمی و روانی افرادی که از آن ها تشکر می کنید را هم بهتر کند. نتایج مطالعات در دانشگاه پورتلند نشان داده است که رابطه مثبتی بین بیان تشکر و قدرشناسی در محیط کار و سلامت جسمی و روانی وجود دارد. در این پژوهش گروهی از پرستاران اورگون که حرفه شان به شکلی است که هیچ کس از آن ها تشکر نمی کند ، به سوزش قلب مبتلا شده بودند ( استارکی و همکاران ،۲۰۱۹).

همچنین ، نشان داده شد پرستارانی که از کارشان قدردانی می شد ، هم رضایت شغلی شان بهتر شده بود و هم سلامت جسمی بیشتری داشتند : خواب خوب ، عادت های غذایی بهتر و سردرد های کمتر . با جلوگیری از بروز سردرد و سایر نشانه های ناشی از استرس ، تعداد روزهای بیمار شدن پرستاران کاهش یافته و نیاز کمتری به جابه جای نیروی انسانی در بیمارستان وجود داشت. این نکته از نظر مالی برای بیمارستان ها و بخش مالی اهمیت دارد.

دکتر دیو کادییز متخصص بازرگانی ، کارمندان را تشویق می کند که شرایط قدرشناسی به صورت رسمی یا غیر رسمی از یکدیگر را فراهم کنند. نتیجه این است که بیان کردن احساس سپاس گذاری و قدرشناسی می تواند یک چرخه بازخورد تشکیل دهد که خود فرد و اطرافیانش  را هم در بر می گیرد و در بُعد گسترده تر ، به سلامت و شادی جامعه کمک خواهد کرد.

 

مقالات پیشنهادی

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است